Quote:

“De oncologietherapeut zorgt ervoor dat je niet meer het gevoel hebt dat de kanker je hele leven beheerst.”

Oncologie

Vanaf het moment dat je de diagnose kanker hebt gekregen, staat je wereld op de kop. Opeens draait alles om die ziekte en heb je het gevoel dat niets meer hetzelfde is. Ongeacht in welke fase je zit, de kanker bepaalt een groot deel van je leven. Misschien heb je zelfs het gevoel dat je als mens niet meer dezelfde bent als voorheen.

In de periode die volgt wordt je veelal geleefd. Je ondergaat allerlei behandelingen en ontmoet veel verschillende specialisten en andere zorgverleners. De ziekte zelf, maar ook de behandelingen hebben hun weerslag op je hele gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Zeer uiteenlopende klachten zijn terug te leiden naar die ene diagnose en de medische behandelingen hiervoor.

De oncologiefysiotherapeut begeleidt je tijdens de hele periode van je ziekte en helpt je om zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren.

 

Oncologiefysiotherapie

Heel praktisch helpt oncologiefysiotherapie zowel voor, tijdens als na de behandeling in het ziekenhuis. Als je, ondanks je ziekte, relatief fit bent kunnen je lichaam en geest de zware behandelingen beter doorstaan en knap je sneller op. De therapeut helpt je om op jouw niveau fit te worden en te blijven. Bovendien behandelen we ook de klachten die je krijgt als gevolg van de behandelingen zoals oedeem, verminderde spierkracht, stijve gewrichten, stug littekenweefsel, spanningsklachten, slaapproblemen, vermoeidheid en pijn in je lichaam. 

Maar de belangrijkste taak van de oncologiefysiotherapeut is je coachen tijdens het hele proces en je te helpen je leven weer in de hand te krijgen. We zorgen ervoor dat je niet meer het gevoel hebt dat de kanker je hele leven beheerst. Wat daarvoor nodig is, is voor elke cliënt verschillend. Een belangrijk deel bestaat in ieder geval uit voorlichting over de veranderingen in je lichaam en je hormonen en de gevolgen voor je slaap- en pijnbeleving. Want hoe meer je weet, hoe beter je voorbereid bent op wat komen gaat. Ook mentaal doet de diagnose veel met je. Als je daar behoefte aan hebt zijn wij je luisterend oor waar je je zorgen, verdriet, frustraties of boosheid kwijt kunt.

De oncologiefysiotherapeut is, buiten het medische team in het ziekenhuis, jouw aanspreekpunt voor al jouw vragen en klachten. Natuurlijk zijn we geen specialist op alle terreinen. Daarom werken we heel nauw samen met je huisarts en andere zorgverleners zoals een ergotherapeut, diëtist, psycholoog of logopedist. Wat je vraag of klacht ook is, je kunt altijd bij ons terecht.

 

 

Quote:

“De oncologie netwerken Rheden en Huissen nemen kankerpatiënten en hun naasten veel zorgen uit handen.”

Hoe werkt de oncologiefysiotherapeut 

Centraal staan jouw doelen en het verbeteren van jouw kwaliteit van leven. Voor sommigen betekent dat weer aan het werk gaan. Anderen willen graag de taken in het huishouden kunnen uitvoeren of weer kunnen genieten van een hobby. Daarom krijg je altijd een persoonlijk behandelplan.

Alles wat we doen is gericht op jouw zelfredzaamheid, zodat je uiteindelijk weer controle krijgt over je eigen leven. Dat doen we o.a. met:

  • Voorlichting 

  • Structuur aan te brengen in het dagelijks leven

  • Coachingsgesprekken

  • Fysieke trainingen

  • Ontspanningsoefeningen

  • Behandeling van oedeem en littekenweefsel

  • Massages

  • Aanbrengen van een maagtape tegen misselijkheid of een tape voor lymfoedeem

 

Oncologienetwerken Huissen en Rheden

FMD+ is aangesloten bij de oncologienetwerken in Huissen en Rheden. De netwerken nemen kankerpatiënten en hun naasten veel zorgen uit handen. De patiënt hoeft zelf niet op zoek naar de juiste hulpverleners, maar behandelaars wijzen hun patiënt op andere hulp binnen het Oncologie Netwerk. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een oncologie-fysiotherapeut, oedeemtherapeut, ergotherapeut, bandagist, de thuiszorg en een beweegcoach. Maar ook rouwverwerking en ondersteuning bij huishoudelijke zaken behoren tot de opties. Het doel is om de patiënt in een veel groter traject te begeleiden. Met ook aandacht voor partner, familie of werk. Eigenlijk met alles wat er op hun pad komt. De aangesloten specialisten wisselen binnen het netwerk ervaringen uit en organiseren alle beschikbare zorg rond de patiënt.

 

Terug naar overzicht